Cumhuriyet Yolu / Okul Gazetesi İçin Yazdığım Yazı

 




Merhaba,

Bugün sizlerle okul gazetesi için yazdığım Cumhuriyet yazısını paylaşacağım. 


CUMHURİYET YOLU

Ada Defne Abalı

Doksan sekizinci yılını kutlayacağımız Cumhuriyet, kan ve gözyaşı dökülerek kazanılan bir bağımsızlık savaşıdır.

Bana göre Cumhuriyet;

Fırsat eşitliğidir. Çünkü Cumhuriyet insanların her şeyden eşit ölçüde yararlanmasını sağlayacak, hepimizin haklarını eşitleyecek ve denetleyecek bir sistem.

Özgürlüktür. İnsanlar farklı düşüncelere sahip olma, farklı şeyelere inanma ve fikirlerini istediği biçimde açıklama konusunda özgür olmalı. Bizler Cumhuriyet sayesinde bu konularda özgürüz. Tabii başkalarının hak ve özgürlüklerini ihlal etmediğimiz sürece.

Kadın haklarıdır. Eskiden kadınların toplumda bir değeri yoktu. Düşüncelerini açıklayamıyorlardı ve haklarına sahip çıkan bir yasa yoktu. Ama artık Cumhuriyet ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk sayesinde kadın hakları var.

Sosyal devlet anlayışıdır. Sosyal devlet anlayışında insanlar sosyal hizmetlerden eşit derecede yararlanabilmeli. Eğitim parasız ve herkes için kaliteli olmalı. Sağlık hizmetleri de yine herkese eşit ve kaliteli bir şekilde sunulmalı. Yollar düzgün olmalı, parklar, piknik alanları yapılmalı. Bu hizmetler kısmen yapılıp halktan çok fazla para istenmemeli. Cumhuriyet bu hizmetlerin düzgün bir şekilde yerine getirilmesini sağlayabilecek bir sistem.

Demokrasidir. Cumhuriyet demokratik bir sistemdir. Halk yönetimde söz sahibidir.

Barıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözünde değindiği nokta, kendiyle barışık bir ülke çevresindeki ülkelerle de barış içinde olur. Tıpkı bir birey gibi. İnsan kendiyle barışıksa diğer insanlarla da iyi geçinir. Cumhuriyet de tam olarak bunu sağlayabilecek bir sistem.

Çağdaşlıktır. Günümüz koşullarına, yani çağımıza uygun bir sistemdir Cumhuriyet. Ülke yönetiminde eski ve modern olmayan yöntemler kullanılmamalı.

Hukuk devletidir. Herkesin hak ve özgürlükleri anayasa tarafından koruma altına alınmıştır. Devlet yapımız ve Cumhuriyet adlı sistemimiz gereği bu hep böyle olmak zorundadır.

Yazımda sıraladığım her madde, Atatürk’ün Cumhuriyet ile birlikte getirmek istediği yenliklerdi. Bence çok mantıklı ve gerekli şeyler. Fakat günümüz insanı olarak maalesef Cumhuriyet yolunun biraz dışına çıktık.

Biz Atatürk gençleri, geleceğin tek ve en büyük umutları olarak, onun izinden giderek her şeyi yoluna geri döndüreceğiz. Buna eminim.

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yaz Planım

Müzik Grubu Seçmeleri ve Şaşırtıcı Sonuç

F.R.I.E.N.D.S Dizisi