Neden Yalan Söylüyoruz?




Merhaba,

Hiç kimse yalan söylemeseydi ne kadar ilginç olurdu, değil mi? İşte ben bu konuyu ele alan bir film izledim. Filmde insanlar dürüstlüğe önem verdiği için değil, yalan diye bir şey bilmedikleri için yalan söylemiyorlar.

Örneğin, filmde insanlar reklam yaparken bir ürün tanıtıyorlar ve o ürünün bütün kötü özelliklerini hiç sakınmadan vurguluyorlardı. Ya da ilk defa karşılaşsalar bile insanlar birbirlerine fiziksel olarak beğenmedikleri her şeyi pat diye söylüyorlardı. En komiklerinden bir tanesi de yalanı icat eden adam, arkadaşına bisikleti icat ettiğini, ten rengi gerçekte bembeyaz olsa bile zenci olduğunu söylüyordu. Arkadaşı bütün bu söylediklerine inanıyordu.

Asırlardır insanlar birbirlerine karşı %100 dürüst değiller. Çünkü bir insan kırıcı veya sinir bozucu gerçekleri kendinden bile saklamak üzere yaratılmış bir varlık. Eğer bir şeye inanmak istemiyorsak sanki olan şeyin tam tersi olmuş gibi davranırız.

Bu davranışı çok büyük ihtimalle olayların acısını azaltmak için yapıyoruz. Ama olayların acısını azaltırken aslında çoğaltıyoruz. Çünkü duygularımızı tam o anda istediğimiz kadar yaşamayıp aslında o duyguları hissetmiyormuş gibi yaparak, ileride psikolojik olarak bir patlama yaşama ihtimalimizi yükseltiyoruz.

Bazen de kendimizi değil, karşı tarafı üzeceğimizi düşünerek onları kendimizce mutlu etmek amacıyla yalan söylüyoruz. Burada şöyle bir durum söz konusu, biz gerçekte karşı tarafın tepkisinden korktuğumuz için ve onların duygularını umursamadan yalan söylüyoruz. Zaten yalan söyleyen insanlara, yalan söylerken kendini kandırıyorsun derler.

Bu çok doğru, çünkü kendimizi yalan söyleyerek koruduğumuzda bunun bencillik olduğunu biliyoruz. Bu bencilliği kendimizden saklamak için karşı tarafın duygularını kolladığımıza kendimizi inandırıyoruz. Buna, bence kendini kandırmak diyebiliriz. Bu yazıyı yazarken, daha önce hiç düşünmediğim gerçeklerin farkına vardım.

Umarım yazımdan sizler de verim almışsınızdır...

 

Sevgilerimle

 

ADA

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yaz Planım

Müzik Grubu Seçmeleri ve Şaşırtıcı Sonuç

F.R.I.E.N.D.S Dizisi